黒茶 DARK TEAS, widzę CIEMNOŚĆ fabryka BAISHI XI 白沙溪

Dark Tea -Herbaty ciemne ??? Tak obecnie w Chinach tłumaczy się na angielski nazwy herbat późno -fermentowanych ( postfermentowanych).  Nazewnictwo to powoli wkracza na Zachód  i > chyba raczej to dobrze - nie będziemy mieli nieporozumień. Jak wiemy angielska Black Tea (supermarketowa polska czarna) -  to dla Chińczykow  Japończyków, Koreańczyków i Wietnamczyków to herbata czerwona (紅茶).
Ciemne - czyli późnofermentowane.
 Warto wiedzieć iż nie tylko herbaty określane  jako pu-erh  są  przedstawicielami  herbat ciemnych.  Mało jeszcze rozleklamowane herbaty z prowincji Hunan , Hubei  czy Guangxi produkowane są w podobny sposób gdzie podczas produkcji  wykorzystuje się organiczny rozkład liści  spowodowany przez drobnoustroje.  Dodatkowo im herbaty( najczesciej prasowane ) dłużej leżakują tym są lepsze. A w Chinach "Herbaty  ciemnie  maja się  dobrze " -dzięki  swojej dobrej reputacji jako środek  wspomagający zdrowie rozwija i ewoluuje ich rynek zbytu..

                     Anhua nieznane "Zagłębie  herbat ciemnych "

Mało jest jeszcze informacji o herbatach ciemnych  a jest to  ciekawe - można bardzo dużo poznać. Tutaj krótki wstęp zwiedzanie  fabryki .

Fabryka BAI SHA XI 1939 ( 白沙溪)prowincja  Hunan rejon Anhua
ーjak widać nie jest to mały zakład produkcyjny. Tutaj  powstaje wyjątkowo wiele typów herbat ciemnych - gdzie najbardziej unikalna  jest:
  Qianliang cha 千两茶, choć znajdziemy także wiele innych form obrabiania liści
 .
                             
                               prasowana herbata FU cha ( 金花茯砖茶  )


                       千两茶 Qianliang cha dojrzewa w czystych pomieszczeniach fabryki

BAISHI XI 白沙溪 jest jednym z najbardziej reprezentacyjnych miejsc gdzie możemy zapoznać  się z historią , produkcją ciemnych herbat z obszaru Anhua



 W kilku obszernych pomieszczeniach można skosztować cały asortyment herbaciany wytwarzany w fabryce która liczy sobie kilkanaście wielkich hal.
Miejsce to jest cały czas rozbudowywane i unowocześniane.

            金花 jin hua -   " zlote kwiaty " czyli nalot grzyba plesniowego Eurotium cristatum 

Smak ani aromat nie jest wyrafinowany -nie tylko dla konesera wysokiej jakości herbat ale tez dla zwykłego konsumenta , Anhua Dark tea ( 安化黒茶 )  może  wydawać się  czymś mało  ciekawym a wręcz niesmacznym w porównaniu ze świeżymi delikatnymi herbatami. Sekret ciemnej herbaty polega na tym iż jest środkiem który skutecznie pomaga w utrzymaniu zdrowia.  Prawdopodobnie po kilkukrotnym spróbowaniu przyzwyczajamy się do smaku a dobre samopoczucie sprzyja do ponownemu  popijaniu.
W Anhua można zaobserwować  bardzo wiele herbacianych zjawisk nie spotykanych w innych rejonach.
Odwiedziny w fabryce ukazują jak wielkie jest zapotrzebowanie na tego typu herbaty także jak dynamicznie rozwija się produkcja.

                          co tu  sie dzieje ?  - potrzebny jest oddzielny opis

 Firma BAISHI XI 白沙溪  raczej nie cierpi na problemy ze zbytem a nowoczesna infrastruktura ,utrzymanie ogromnego terenu wokół hal produkcyjnych wskazuje duży napływ  kapitału.
                                produkcja -proces  podobny wedzeniu
O Qianliang cha (千两茶 )  oraz procesie produkcji herbat postfermentowanych trzeba  bedzie jeszcze oddzielnie napisać .

Kilka fotek  z terenu  fabryki która w większej części jest otwarta dla licznie                  przybywajacych turystow
                       płaskorzeźba  opowiadajaca o historii herbaty -socrealistyczne klimaty

               Efekty dekoracyjne  nie zawsze  ida  z naszymi gustami

jak mozna zobaczyc  jest czysto nowoczesnie ,duzo zieleni daje pozywne efekty.

                 

znalazło się  też miejsce dla Boskiego Rolnika  odkrywcy  dobrodziejstw krzewu herbaty.

Czasami  茶ー herbata w ciemności  nie ma nic wspolnego z produkcja herbaty  ciemnej. 

Komentarze