Douchu-An wybitnie japosnka herbaciarnia -galeria. 道盅庵 日本茶専門店 Aichi Toukai

Właściwie co rozumiemy przez słowo herbaciarnia ?   Według  definicji z wikislownika :
(1.1) gastr. lokal gastronomiczny specjalizujący się w podawaniu herbaty
Należy mieć na uwadze że herbaciarnia ---herbaciarni jest nie równa a czasami nawet  nie wiadomo jak nazwać przestrzeń gdzie serwowane są herbaty..Jednym z najbardziej ekstremalnych miejsc herbacianych w Japonii  które udało mi się odwiedzić jest Douchu-an (道盅庵 )- turdno nazwać herbaciarnią choć podaje się tam wyłącznie herbatę.  Słowo herbaciarnia nie w pełni  odda  to czego możemy spodziewać  przebywając  takim  miejscu.


Douchu-an  (道盅庵 ) jest prowadzony przez ekscentrycznego właściciela  pana Tomohiro Kanie (蟹江 友啓 ) który stworzył  " herbaciana przestrzeń -  gdzie odbywają się degustacje herbaty w niecodziennych  pełnych ekspresji warunkach". Nie jest to miejsce gdzie w zacisznym spokojnym nastroju popijając herbatę wypełniamy czas wczas według  własnych upodobań. Tutaj trzeba brać aktywny udział podczas przygotowania i degustacji herbaty. Właściciel w najmniejszych szczegółach przygotowuje parzenie z jednoczesnym objaśnieniem dlaczego tak parzy; przestawia właściwości danej herbaty itd.  W zależności od wiedzy gości tematy są wszelkie: od podstawowych do bardzo zaawansowanych ocierających się o filozofie i historie.


Co ciekawe Douchu-an  (道盅庵 )  ma bardzo ograniczony wybór herbat, naczynia w większości pochodzą z pobliskiego Tokoname. (常滑焼 ). Wszystko jest wyselekcjonowane i dopasowane aby każdy gość był usatysfakcjonowany  otrzymał porcje wiedzy przy wybornej  herbacie.



Wystrój jest całkowicie zaprojektowany przez właściciela. Maksymalnie możne pomieścić tylko 12 osób.  Przed odwiedzinami należny zatelefonować, zarezerwować miejsce podać swoje oczekiwania . - Taki system pozwala zaaranżować odpowiednie herbaty i naczynia. Jeśli rezerwacja jest z kilkudniowym wyprzedzeniem wtedy  jest większa szansa  otrzymania  dopracowanej dobrej oprawy do przy degustacji..

                                   
                                                         specjalnie sprowadzane slodycze wagashi

Douchu-an  (道盅庵 ) ma do zaoferowania tylko kilka herbat wyłącznie japońskich nieprzypadkowo wybranych przez pana T. Kanie.   Naczynia to oddzielny temat .  Kazdy ceramiczny przedmiot ma swoja historie i rodowód.


Przygotowanie herbaty przeradza  sie w widowisko polaczone z laboatoryjna  dokladnoscia traktowania parzonych listków. Pierwsze drugie  i trzecie parzenie - to 3 rożne oblicza tej samej herbaty. Właściciel wyjaśnia dlaczego herbaty japońskie mają tak odmienne smaki uzależnione od sposobu parzenia.   Douchu-an  (道盅庵 ) jest jednym z nielicznych miejsc gdzie używa się shiboridashi  do przygotowania herbat. Podczas wyboru naczyń zwraca się uwagę na szczegóły czym jest shiboridashi czym jest hohin  itp. To jest naprawde niszowe.



Dodakowo studia nad filozofią dlakekowschodnią pomagają zrozumieć pewne elementy dekoracji jak kaligrafie wiszące na ścianach.

                                                Kissako - 喫茶去  ,,,,How about time for tea ?

 Tutaj przychodzi  sie na " seanse herbaciane " które mają zadowolić nauczyc i ukazać czym jest  świat herbaty japońskiej  - według pana Tomohiro Kanie.


Douchu-an   to niszowe miejsce wykreowane  przez pasjonata.  Dodatkowo prowadzona przez sprzedaż herbat i naczyń ma wspomagać finanse, niestety nie ma to wielkiego wpływu na  utrzymanie tego miejsca. Wybór ceramiki jest ekskluzywny -  prace najbardziej znanych  ceramików  Tokoname  czy Mino  Jak mówi wlasciciel nie łatwo jest połączyć biznes dzieleniem się czym jest herbata. Zyski z prowadzenia Douchu-an nie są rewelacyjne , ale satysfakcja z ukazania świata herbaty jest ogromna.


Lokalizacja : prefektura Aichi  miasto Toukai  -  okolice  stacji; Takayokosukamachi,
 6 Chome-116 Takayokosukamachi, Tokai, Aichi  477-0037
telefon: 0562-32-7575



                                道盅-        Douchu-an

Na koniec  kilka slow o nazwie Douchu-an -  dwa pierwsze hieroglify  道盅 Dou CHU   zaczerpnieto  z  Daodejing   Księgi Drogi i Cnoty   o lektura obwiazkowa dla ludzi zainteresowanych  filozofią Dalekiego Wschodu.

老子曰:道盅而用之
道盅而用之或不盈。淵乎似萬物之宗。挫其鋭、解其紛、和其光、同其塵。湛兮似或存。吾不知誰之子。象帝之先


Pobrane  z portalu  Przewodnik Duchowy
                                                                       
                                             道德經

Tao Te Ching

Bezkresna tajemnica

Tao jest jak pustka wewnątrz naczynia.
Choćby napełnić naczynie, prędzej czy później zostanie ono opróżnione,
zawsze odzyskując stan wewnętrznej pustki.
Przepełniony kielich nie utrzyma swej zawartości.
Dlatego też mocy Tao nie można wyczerpać,
nieustannie stanowi ona źródło pokarmu dla wszelkiego istnienia.
Tylko ci, którzy potrafią się nim pożywić, zostaną napełnieni.
http://przewodnikduchowy.pl/tao-te-ching/bezkresna-tajemnica.php
- An  -  to pokryta strzechą mała drewniana chatka
          -        albo - nazwa  uzywana dla "Czlowieka Herbaty " inaczej 茶人CHAJIN 
- dziwny hieroglif.

Komentarze

  1. Kto jest autorem tych czerwono czarnych czajniczków?

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdopodobnie moze to byc ceramika wykonana przez artyste

    Murakoshi Fugetstu 村越風月 (むらこし ふうげつ) albo

    Murata Yoshki 村田益規 (むらた よしき)


    Douchu-an oferuje takze prace innych ceramikow jak:


    片山白山 (かたやま はくざん)- Katayama Hakuzan

    松本良夫 (まつもと よしお)Matsumoto Yoshio

    水野博司 (みずの ひろし)Mizuno Hiroshi

    水野陽景 (みずの ようけい) Mizuno Youkei

    清水北條 (しみず ほくじょう)Shimizu Hokujou

    伊藤雅風 (いとう がふう)Ito Gafu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz